Teknik Bilgiler  » KLİMA TEKNİK BİLGİLERİ
    Klima alırken nelere dikkat etmem gerekir ?

    Kalitesini kanıtlanmış ürünler tercih etmeniz ilk ilkeniz olmalıdır . Klimanızı uzun yıllar kullanabilme amacı ile satan firmanın tüketici memnuniyeti ilke edinmiş, tüketicisini bilgilendiren, keşif ve montaj hizmetini sorunsuz gerçekleştirebilen, servis ağı güçlü, kaliteden taviz vermeyen bir firma olmasına dikkat edilmelidir.

     

    Hangi kapasitede klima seçmeliyim ?

    Isıtılması ve soğutulması düşünülen alanın ısı kayıplarının ne kadar olduğu, bu alanın yalıtımı ve hangi model klimanın kullanılması gerektiği önemlidir. Klimaların performansı, ısıtma ve soğutma kapasiteleri (BTU) binanın yapısına, iç ve dış ortam şartları gibi birçok parametreye bağlıdır ve mutlaka uzman kişiler tarafından hesaplanmalıdır. Teknik etüt yapılmadan kullanılan cihazlardan tam verim alınamayacağı gibi maliyet ve işletme bedelleri de daima yüksek olacaktır. Pratik klima keşfi için: http://www.gunayenerji.com/kesif.aspx

     

    Klima için servis ve bakım önemli midir?

    Klima cihazları iç ve dış ortamda değişik hava şartlarına maruz kalmaktadırlar. Cihazların ısı transfer yüzeylerinde meydana gelen kirlenme ve tahribatlar cihazın performansında düşüklüğe neden olur. Ayrıca cihaz içerisindeki soğutucu gazın işletme basıncında mevsime göre basınç kontrolü yapılması gerekir. Bu nedenle klima cihazlarına yılda iki kez bakım yapılması son derece önemlidir. Bu bakımların Soğutma Sezonu ( İlkbahar) ve Isıtma Sezonu (Sonbahar) öncesi yaptırmanız tavsiye edilir. Bakımı yapılmayan klimaların verimi düşecek, enerji sarfiyatınız artacaktır. Düzenli bakımı yapılan cihazlarda %30 varan elektrik tasarruflarının yanı sıra, cihazınızın da kullanım ömrü uzayacaktır.

     

    Klimanın filtresi ne kadar sık değiştirilmeli ?

    Klimanızın filtrelerinin değişimi bulunduğunuz bölge ve dış ortam koşulları ile yakından ilgilidir. Şehir merkezi ya da araç trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde oturuyorsanız filtrelerin değişimi daha sık yapılmalı. Bir çok klima cihazının filtre kirliliği ve değişimi için sizi uyaran ışık vardır.

     

    Klimalarda ne türden filtreler vardır ve bu filtreler bizleri nelerden korumakta ?

    Klima cihazlarında iki tür filtre vardır. Bunlardan Elektrostatik Filtre yumuşak polietilen çerçeve, toz ve havadaki diğer zerrecikleri yakalamakta ve böylelikle ısı değiştirici üzerinde herhangi dış ortam etkenlerinin birikmesini önlemekte. Bu filtre değiştirilmiyor, periyodik olarak sökülüp sıcak su ve kimyasal ile yıkanıyor. Elektrostatik Filtre, elektriklenme yardımı ile bazı mikroorganizmaları da yakalamakta. Aktive Karbon Filtresi- sigara dumanı ve hoş olmayan kokuları neutralize eder ve ortamdaki büyüklüğü 0,0001mm büyüklüğe kadar mikroskobik tanecikleri yakalamakta.

     

    Tek bir klima cihazı ile aynı anda iki odayı soğutup ısıtabilir miyim?

    Tek bir cihaz yardımı ile, bir iç ve bir dış üniteden oluşan klima ile iki farklı odanın ısıtılıp, soğutulması tavsiye edilmiyor tabi ki bu klima multisplit sistem ( bir dış ünite ve 1-2-3-4 iç üniteden oluşan cihazlar) olduğunda bu durum geçerli değildir. İki odanın tek kapısı olması ya da biri, birine yakın olmaları bir nevi çözüm olabilir, bu durumda klimanızın da kapasitesini göz önüne almalısınız. Klima her iki odaya yetecek kapasitede olmalı. Doğal olarak hava akımı bir odadan diğerine geçecektir, tek sorun iki odadaki sıcaklık ve soğukluk derecelerindeki farklılık olacaktır.

     

    Klimacı bir arkadaşım var, ve piyasanın altında bir fiyatla montaj yapacağını söylüyor. Bu şartlar altında cihazın garantisiyle ilgili bir problem yaşarmıyım?

    Garanti sadece klimanın montajını yapan firma tarafından verilmektedir. Firma temsil etmeyen bireyler ile iş yapmanız durumunda ileride doğacak herhangi bir arıza durumunda cihazınız garanti kapsamında olduğu halde bile bu türden masrafları kendi cebinizden karşılamak zorunda kalacaksınız. Eğer arkadaşınız doğabilecek sorunları ve bu sorunların giderilmesi için kullanılacak işçilik, malzeme ve yedek parça garantisi veriyorsa yaptırabilirsiniz, genelde bu tür durumlar yılların arkadaşlığının bozulmasından başka bir tasarruf sağlamazlar.

     

    Klimanın montajını kendim yapabilir miyim?

    Yapacağınız montaja garanti verebiliyorsanız tabi ki EVET. Pencere ve Mobile tipi klimalarda bu projeyi gerçekleştirmeniz mümkün olabilir, diğer klima türleri için ise işi uzmanına bırakmanızı tavsiye ediyoruz.

     

    Inverter teknolojisi nedir ?

    Inverter klima oda yüküne bağlı olarak kompresör devrini kontrol edip soğutma/ısıtma kapasitesini değiştirebilen klimadır.

     

    Neden Mitsubishi Electric Klima?

    Mitsubishi Electric Klima Cihazlarının tercih edilmesindeki başlıca nedenler, Mitsubishi Electric klima üretiminde kullandığı ana parça ve aksamların büyük bir çoğunluğunu kendi bünyesinde üretmesidir. Piyasadaki bir çok klima cihazı farklı üretim kaynaklarından gelen bileşenlerden oluşmakta bu da parça ve aksamlarda arıza ve hatalı üretimin yüksek olması riskini taşımakta. ABD Klima Sanayinde üretim ve arıza payı %4 seviyelerindeyken, Mitsubishi Electric'te ise sadece %1.

     

    Klimamı ısınma amaçlı kullanırken nasıl en yüksek verim alabilirim?

    Klima cihazınızın ısınma sezonu öncesi bakımını yaptırınız.

    Dışarıdan gelen soğuk hava kaynaklarının yalıtımını yaptırınız.

    Pencere ve kapılarınızda hava sızdıran yerleri belirleyin.

    Kış aylarında pencerelerinizin perdelerini kapalı tutunuz.

    Gündüzleri, güneş ışığını doğrudan alan pencerelerinizi açık tutunuz.

    Ev / Bina yalıtmak için cam yünü, plastik köpük gibi malzemeler kullanın.

    İç mekan sıcak hava kaçaklarını önleyin.

    Klimanızda gece-gündüz ve saatlere göre ayar yapma olanağı sağlayan otomatik kontrol

    sistemlerini kullanın.

     

    COP (Coefficient of Performance) nedir ?

    COP (Coefficient of Performance) Performans Katsayısı, birim zamanda yapılan ısıtma-soğutma miktarının harcadığı enerjiye oranıdır.

     

    EER (Energy Efficiency Ratio) nedir?

    EER (Energy Efficiency Ratio), birim zamanda BTU biriminden soğutma veya ısıtma yapmak için harcanılan Watt biriminden enerjiye oranıdır. Kısacası klima cihazınızın EER oranı ne kadar daha yüksekse klimanızın verimlilik oranı o kadar daha büyüktür. Yüksek verimli klimalar genellikle daha pahalıdır ama bir kaç yıl içinde kendilerini amortisman ederler.

     

    SEER ( Seasonal Energy Efficiency Ratio ) nedir?

    SEER ( Seasonal Energy Efficiency Ratio ) yada Mevsimsel Enerji Verimlilik Oranı anlamına gelmektedir. SEER= bir mevsimdeki soğutma miktarının (BTU) bir mevsimdeki enerji girdisine (kWh) oranıdır. Eski model klima cihazlarında bu SEER oranı genellikle 6-7 civarındadır. Amerika Ulusal Standartları Merkezi klimalar için öngördüğü minimum değer 10 SEER oranındadır. Ürünün Energy Star ( Enerji Tasarruf ) etiketi alabilmesi için bu değerlerin dahada büyük bir rakam olması istenilmektedir.

     

    Klima bakım aşamaları nelerdir ve hijyenik klima bakımları neyi kapsamakta ?

    1. Toz filtresi iç üniteden çıkartılır

    2. Evaporatör coil üzerinde birikmiş toz temizlenir

    3. Evaporatöre antibakteriyel kimyasal uygulanır

    4. Coil üzerinde birikmiş yabancı maddeler temizlenir

    5. Evaporatör ilaclanır ve dezenfekte edilir

    6. Scroll Fan hava çıkışları temizlenir

    7. Gaz takviye vanası kimyasalla temizlenir

    8. Toz filtresi temizlenir ve dezenfekte edilir

    9. Klimanın iç ünite kapağı dezenfektanla yıkanır

    10. Gerek duyuluyorsa filtre değiştirilir

    11. Dış ünite condenser coil kimyasal ile yıkanır

    12. Dış ünite condenser coil basınçlı su ile yıkanır

     

    Klima bakım fiyatlarında neden çok büyük farklılıklar gözlenmekte?

    Bizlerinde gözlemlediği kadarıyla pıyasada genel olarak talep edilen bakım ücretleri 20 - 80 TL arası değişmekte. Hijyenik klima bakımlarının fiyatını belirleyen iki başlıca unsur, cihazın kapasitesi ve bakım işlemini hangi şekilde gerçekleştirildiği. Bakım yaptırmadan ve bakım fiyatını tercih için tek kriter olarak göz önünde bulundurmadan, hizmet veren firmanın size bakım işleminin hangi şekilde gerçekleştirdiğini ve aşamaları hakkında bilgi alınız. Teknik servisin evinize gelip sadece cihazın iç ünitesinin tozunu alarak ve klimanın filtresini yıkayarak yerine takıp sizden 10 TL bile talep etmesi durumunda bu fiyat dahi oldukça yüksek bir fiyat olaçaktır. Neden mi? Çünkü benzer bakımı siz kendinizde gerçekleştirebilirsiniz.

     

    Klimamın bakımı sağlık açısından çok önem taşır mı?
    Kışın ısıtıyor, yazın serinletiyor, ama bakımı ihmal ediliyor. Ev, işyeri ya da otomobilde vazgeçemediğimiz klimalar, bakımı yapılmazsa akciğer enfeksiyonundan zatürre ve astıma kadar  çeşitli hastalıklara yol açıyor.
    Hastanelerde kullanılan klimaların bakımındaki ihmal ise ölüme bile neden olabiliyor.
    Evde, işte ya da araçlarda... Klimalar artık her yerde kullanılıyor. Vazgeçemediğimiz bu ürünün bakımını ise çoğu kez ihmal ediyoruz.
    Bakımı yapılmayan, iyi temizlenmeyen klimalar bakteri üretiyor.
    Lejyoner yani sadece klimalarda bulunan bir bakterinin yol açtığı hastalık tehlikelerden sadece biri...
    Prof. Dr. Özkan Karaman, "Solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere birçok enfeksiyonlara yol açabilir.Zatürreye yol açabilir...Örneğin astımlı kişinin krize girmesine, alerjik nezlesi olan kişinin hapşırmalara başlamasına neden olabilmektedir." diye konuştu.
    Hastanelerde özellikle yeni doğan birimleri ve ameliyathanelerdeki havalandırma sistemleri standartlara uygun değil ise, yaydıkları partikül ve mikroorganizmalarla ölüme bile yol açabiliyor.
    Klima temizliğinin ise iki aşaması var. İlk aşamada kullanıcıların, filtreleri 15 günde bir yıkaması gerekiyor. Daha sonra da periyodik bakım geliyor.
     


    Anasayfa | Hakkımızda | Ürünler | Ücretsiz Keşif | Teknik Bilgi | Kampanyalar | İletişim


    Günay Enerji sistemleri Limited Şirketi
    Adres : Burak Reis Cd. No: 112 Çamdibi Bornova / İzmir
    Tel & Fax : 0232 461 74 25 info@gunayenerji.com
    Web Tasarımı Deltawebsistem