Teknik Bilgiler  » KLİMA TEKNİK BİLGİLERİ
    Cihazım Çalışırken Neden Bakım İhtiyacı Hissedeyim?

    Birçok problem ve arıza planlı bakım esnasında belirlenir  ve bunların iyileştirmesi çabuk ve maliyeti düşüktür.Böylece işletme tamir giderleriniz oldukça azalır.Örneğin arızalı bir kompresör kapasitörü  (kondansatör) cihazın %30 daha fazla elektrik  sarf etmesine ve kompresörün aşırı ısınmasına sebep olur.Eğer karşılaşılmamış ise yüksek elektrik faturaları ve muhtemelen arızalı bir kompresörle karşılaşacaksınız .Bu durumdaki cihazınızın iki aylık işletme maliyeti ,tamir masraflarınızın oldukça üzerinde olacaktır.

     

    Klimamı Her Yıl Kontrol Ettirmem Gerekiyor mu?

    Klima sistemleri evlerimizi ve işyerimizi soğutmak için yaklaşık olarak yılda 1800 saat çalışırlar. Eğer otomobilinizi hız limitleri dahilinde 1800 saat kullanmış olsaydınız yaklaşık 200000 km yol yapmış olurdunuz . Sanırız böyle bir yolculuğa  aracınızı periyodik uzun yol bakımına sokmadan çıkmayı düşünmezdiniz. Klima cihazları uygun bakım uygulandığı taktirde bu koşullar altında 20 yıla kadar hizmet  verebiliyorlar.

     

    Bakım Anlaşması Nedir?

    Bakım anlaşmaları iklimlendirme cihazlarının hizmet süresini uzatmak ve onları güvenli, verimli bir şekilde uzun yıllar boyu kullanmamızı sağlamak amacı ile düzenlenmişlerdir. Klasik servis anlaşması sezon açılış ve kapanışlarında en az iki ziyareti öngörür. Kalifiye servis teknisyeni kontrol listesini kullanarak gerekli tüm işlemleri uygulayarak performansını izler ve kontrol eder. Bakım anlaşmalı müşteriler için arıza giderme ve acil servislerde indirimler uygulanır, öncelikler tanınır.

     

    Periyodik Bakım Avantajları Nelerdir?

    ·         Elektrik giderleriniz düşecektir.

    ·         Tamir faturalarınız azalacaktır.

    ·         Beklenmeyen durmaları ve arızaları önleyecektir.

    ·         Güvenli bir çalışma sağlayacaktır.

    ·         Cihaz ömrünü uzatarak parça değiştirme maliyetlerini azaltacaktır.

    ·         Klimanızın daha verimli çalışmasını sağlayacaktır.

     

    Sonuç Olarak : Klima Sistemlerinin Periyodik Olarak Bakım Ve Onarımının Yapılması Gerekmektedir.
    Klima Hastalığı Nedir?

    Öncelikle ifade etmeliyiz ki, teknik bakımı ve hijyenik temizliği periyodik olarak yapılan  klimalar hastalık yapmaz. Hijyenik temizliği yapılmayan klimalar sağlık açısından risk taşır.

     

    Lejyoner Hastalığı (Klima Hastalığı)

    Lejyoner Hastalığı, Legionellaceae ailesinden L. Pneumophilia adlı bakterinin neden olduğu pnömoni yani zatürre hastalığı olarak tanımlanır.

    Hastalığa neden olan bakteri 1977 yılında Philadelphia’da Lejyonerlerin toplantısı sırasında ortaya çıkan salgınla birlikte ortaya konulmuş ve bu nedenle Legionella adı verilmiştir.

    Bakteri nemli ortamlarda ve akarsu ya da göllerde yaşar ve bu ortamlarda uzun süre canlılığını koruyabilir. Bakteri bu özelliği nedeniyle klima sistemlerinde de yaşayabilmekte ve bu sistemde oluşan aerosollerin ortamda bulunan insanlarca solunması sonucu akciğere yerleşerek hastalığa neden olmaktadır. Hastalığa halk arasında klima hastalığı denilmesinin sebebi de budur. Hastalığı neden olan bakteri büyük oteller ya da buna benzer kuruluşların su sistemlerine doğal kaynaklardan bulaşabilir ve bu sistemler içerisinde bakım ve dezenfeksiyon koşullarına uyulmadığı takdirde üreyebilir. Su sisteminde üreyen bakteriler su boruları, banyo armatürleri gibi çeşitli ortamlarda üremelerin devam ederek suyun kullanımı sırasında oluşan aerosollerin solukla akciğere alınması sonucu hastalığa neden olur.

    Hastalık daha kronik akciğer veya karaciğer hastalıkları, kanserler, şeker hastalığı, alkolizm, yoğun sigara kullanımı neticesi savunma sisteminin zayıflaması sonucu ortaya çıkar yani bu sayılan durumlar lejyoner hastalığı için risk faktörü olarak kabul edilebilir.

     

    Hastalığın belirti ve bulguları nelerdir?

    Hastalığın belirti ve bulguları hafif bir üst solunum yolu enfeksiyonu belirtilerinden, ölümcül seyreden zatürreye kadar çeşitlilik gösterebilir. Legionella bakterisinın neden olduğu zatürre hastalığında ateş, halsizlik, baş ağrısı, karın ağrısı, yaygın kas ağrıları, deri döküntüleri, kuru öksürük, nefes darlığı gibi belirtiler kısa sürede ortaya çıkar ve ateş 40 dereceye çıkabilir. Bu hastalarda diğer zatürrelerden farklı olarak sıklıkla akciğer dışı belirti ve bulgular da görülür. Karın ağrısı, bulantı – kusma , ishal, bradikardi (kalp atım sayısının azalması) bu belirtilere örnek olarak sayılabilir. Ayrıca bu hastalarda bilinç bozukluğu da görülebilir. Hastaların fizik muayenelerinde pnömoniye has bulgular mevcuttur.

     

    Tanı yöntemleri nelerdir?

    Bu olgularda çekilen akciğer grafileri sadece pnömoni bulguları verir yani hastalığın lejyoner hastalığı olduğunu kanıtlayacak özel bir radyolojik bulgu yoktur. Kan sayımında lökosit sayısı normal olabilir ya da hafifçe artmıştır. Karaciğer enzimlerinde ve LDH enzim düzeyinde yükselme, hiponatremi, böbrek fonksiyonlarında bozulma saptanabilir. Sedimantasyon genellikle yüksektir. Bu bulguların hiçbirisi lejyoner hastalığı için spesifik değildir ve tanı koyduramaz. Kesin tanı için her şeyden önce hekimin hastalıktan kuşkulanması ve bu hastalığın tanısına yönelik tetkikleri istemesi gerekir. Balgam, kan ve idrarda Legionella bakterisi ya da onun antijenleri tespit edilerek tanıya ulaşılır.

     

    Tedavi

    Hastalığın tedavisinde antibiyotiklerden yararlanılır. Ancak lejyoner hastalığında tedavi için kullanılan antibiyotikler ve bunların kullanım süreleri diğer pnömonilere göre farklılık gösterir. Tedaviye yanıt genellikle çabuk olmakla birlikte ağır seyreden bazı olgularda sekeller kalabilir.

     

    Klima sağlık açısından sakıncalı mıdır?

    Düzenli olarak bakımı yapılan, yetkili-ehliyetli teknik personel tarafından montajlanmış, doğru ve bilinçli kullanılan klimaların oluşturduğu konfor ve filtreleme özelliklerinin, sağlık açısından büyük faydaları olduğu çeşitli sağlık kuruluşları ve bilimsel otoriteler tarafından bildirilmektedir. Bununla beraber ürünün, kılavuzuna uymayan tarzda kullanılabilmesi ya da sayılan konulardan herhangi birinin ihmali, bir takım alerjik ve solunum rahatsızlıklarının doğmasına sebebiyet verebilir. 

     



    Anasayfa | Hakkımızda | Ürünler | Ücretsiz Keşif | Teknik Bilgi | Kampanyalar | İletişim


    Günay Enerji sistemleri Limited Şirketi
    Adres : Burak Reis Cd. No: 112 Çamdibi Bornova / İzmir
    Tel & Fax : 0232 461 74 25 info@gunayenerji.com
    Web Tasarımı Deltawebsistem